Генетика

Ние немаме влијание врз генетиката. Родени сме со одредени способности и ограничувања кои ја одредуваат горната граница на нашите вештини и активности. Ние не ги разбираме целосно генетските фактори, бидејќи ДНК сè уште не е целосно разоткриена. Невозможно е да се знае колку брзо спринтерот може да трча, колку тежина подигнувачот на тежина може да подигне или колку силно тенисерот може да ја удри топката. Ние обично ја земаме предвид горната граница заснована на други фактори, како што се пречките што се појавуваат и покрај тешкиот тренинг или споредувањето на напредокот со другите спортисти.

 

Напорна работа при тренинг

Генетските фактори се уште се мистерија, иако се согласувам со словенечкиот Џудо тренер Марјан Фабјан, кој вели дека генетските фактори се преценети. Поголемиот дел од успехот се постигнува при тренингот. Ова важи и за тенис, скијање, гимнастика, голф, пливање итн. Спортот бара напорна работа, па мотивацијата е клучот за успехот. Мотивацијата е она што ве тера да тренирате повеќе од другите.

 

Ниво на физичко активирање

За да добиете добар резултат, треба да имате вештини и исто така да знаете како да го извлечете максимумот од своите способности. Понекогаш се чини дека не можеме да направиме нешто што сме можеле да го направиме во минатото; причината за тоа обично е лошата активација. Ако сакате да го извлечете максимумот од вашите мускули во однос на брзината, силата и координацијата, тие треба да бидат правилно активирани. Кога сте поспани, ви недостасува потребниот интензитет, така што прво треба да се разбудите. Кога сте доволно подготвени, активирањето е клучот за успехот. Ако сте премногу активирани, станувате нервозни, несмасни и правите грешки. Ако сте слабо активирани, вие функционирате само со половина од вашата енергија, или 70% на пример. Оптималното активирање е клучно.

 

Загревање и активирање

Спортистите се подготвуваат со физичко и ментално загревање. Кога е време да настапат, нивното тело треба брзо да реагира и нивниот ум треба да биде остар и сконцентриран. Тоа е улогата на активацијата, која се постигнува со различни техники за тоа како да се разбудат телото и умот. Кратките вежби или скокови го будат телото. Брзото менување на правецот и брзото запирање ќе го направи телото подготвено да постигне добри резултати.

Многу врвни спортисти користат и ментални техники. Како најважна алатка тие го користат грлото и гласот. По долги часови возење до местото, кошаркарите формирале круг во центарот на теренот. Еден по еден испуштаат кратки агресивни извици, кои делуваат како наплив на адреналин за телото, што ги буди. Еден од играчите треба да биде лидер на овој процес на будење, да ги координира извиците и да бара од секој играч да вика најсилно што може. Ова осигурува тие да бидат навистина будни и подготвени да се соочат дури и со најголемите предизвици.

Сличното се случува и во одредени фудбалски тимови. За време на финалните подготовки за подигнување на нивото на активација пред натпреварот, може да се слушнат играчите како гласно викаат, што потоа завршува со гласно групно викање. Ова дејствува не само како активација, туку и му испраќа порака на другиот тим: „Ние сме тука, подобро пазете се. Ние сме силни!“

 

Како да се здобиете со самодоверба за време на натпреварот?

Словенечкиот машки одбојкарски тим постигна завидни резултати во последниве неколку години. Во 2016 година, Словенија го освои сребрениот медал на Европското првенство и влезе во Светската лига; во 2017 година, направи пробив меѓу неколку од најдобрите национални тимови во светот. Овие момци, исто така, користат извици пред играта, но тие ги користат нивните гласови поинаку. Тимскиот дух и победничкиот менталитет од почетокот до крајот на играта се особено важни во одбојката. Резултатот брзо се менува и тимот мора да верува во секој момент дека тие можат да победат и дека секој поединец е посилен и побрз од противниците. Се сеќавам како продолживме да ги повторуваме извиците со играчите додека сите не беа задоволни со самодовербата која што секој извик ја придонесе за тимот. Кога сме гласни и доволно решителни, соиграчите и противниците го слушаат тоа во нашиот глас. Нашите извици ќе ги охрабрат нашите соиграчи, но ќе ги исплашат противниците, што ќе ја олесни победата.

Кога сме гласни и доволно решителни, соиграчите и противниците го слушаат тоа во нашиот глас.

Боксерите се користат со слични тактики: во интервјуата пред натпреварот, тие викаат гласно дека дефинитивно ќе победат. Нивните гласови носат голема самодоверба, а во исто време гласот делува како терапија за нивната самодоверба. Кога даваат изјави во кои изговараат само неколку зборови и нивните гласови треперат, шансите за победа се многу мали. Но, кога тие се гласни и решени, тие исто така ќе бидат многу самоуверени во нивната изведба.

 

Гласот - средство за мотивација и позитивен разговор сам со себе

Кога ја формираме нашата мотивација за тренингот, претстојната сезона или шампионатот, ние обично бараме од спортистите да ги кажат своите цели гласно и пред останатиот дел од тимот. Тие изјавуваат дека нивните тела реагираат на гласовите што ги изговараат. Ако велат дека ќе успеат и дека се на вистинскиот пат, тие на крајот ќе станат силни, мотивирани, издржливи и сигурни во себе. Ако тие повторат дека се плашат и не знаат што ќе се случи, преиспитувајќи се гласно, нивните тела ќе станат слаби, бавни и уморни. Гласот притоа ја насочува нашата благосостојба, и ние повеќе реагираме на бојата на гласот отколку на содржината.

Гласот притоа ја насочува нашата благосостојба, и ние повеќе реагираме на бојата на гласот отколку на содржината.

Замислете го спортистот кој се сомнева во себе, кој си повторува пред натпреварот дека е добро подготвен, дека верува во себеси и дека неговиот настап ќе биде успешен, додека неговиот глас се тресе, повремено го снемува и исто така прекинува. Како неговото тело ќе одговори на таквите зборови? Дали навистина ќе стане самоуверен или дали неговиот мозок правилно ќе прочита дека сите несигурни зборови се всушност неуспешен обид да се убеди себеси дека е добро подготвен? Се разбира, ќе се случи второто. Затоа многу тенисери викаат за време на размената на удари; во моменти на сомнеж, тие се обидуваат да се убедат дека се сигурни, силни и подготвени да победат. Исто така, дигачите на тегови се поттикнуваат со врисок дека ќе можат да го подигнат товарот над нивните глави. Извикот функционира како вбризгување на адреналин, будење на енергијата и помага да се развие до максимум. Исто така, ги замолчува гласовите на сомнеж, што им дава предност на гласовите на самодоверба, мотивирајќи го натпреварувачот успешно да ја заврши задачата. Гласот станува ритам. Стануваме погласни, повеќе веруваме во себеси и оваа самодоверба не прави посилни, поагресивни и поуспешни.

 

Треба да предизвикаме позитивна агресивност во спортот

Гласот е важен елемент на патот кон успехот и во еден друг случај. Тренерите или психолозите обично даваат мотивациони говори пред важните натпревари, со што сакаат да им ја зголемат самодовербата на своите играчи. Тие често ги истакнуваат добрите и доминантните карактеристики на играчите со цел да ја зголемат самодовербата на целиот тим. Тие честопати се обидуваат да го поврзат тимот меѓусебно користејќи го примерот од некој емотивно моќен настан. Пред минатогодишниот Европски шампионат во одбојка, секој играч морал да избере лице на кое ќе го посвети медалот доколку тимот победи. На овој начин го поврзуваме гласот со емоционална компонента која ни помага да развиеме мотивација и во исто време го буди телото до точка кога стануваме поагресивни. За време на таквите говори обично зборуваме со повишен глас за да ги разбудиме играчите и да ја зголемиме веројатноста за агресивно однесување.

 

Хака – танцот на воините

Сличен начин на агресија е познатиот хака танц од Нов Зеланд. Непосредно пред почетокот на играта, рагби играчите од Нов Зеланд со овој танц постепено го креваат тонот на својот глас, со што ја подигнуваат нивната самодоверба и се зближуваат повеќе како тим, обидувајќи се да ги исплашат своите противници. Колку што се тие погласни и поусогласени, толку посилен е нивниот глас, попрецизни се извиците од сите нивни грла, толку повеќе успеваат да произведат дозволена агресивност и да ја насочат кон своите противници. Хака се користи првенствено во рагби, но исто така и во други спортови каде што е потребно поголемо ниво на агресија. На сличен начин, војниците некогаш биле повикувани во битка со труба или само со користење на гласот. Колку што бил посилен гласот, толку војниците станувале посмели.

 

Нека се слушне гласот на победникот

Во спортот, гласот е важен фактор за успех. Гласовите постојано се борат за доминација внатре во нас. Негативните гласови се сомнежи што постојано ја намалуваат нашата самодоверба, а позитивните гласови нè убедуваат дека сè ќе излезе добро, зголемувајќи ја нашата самодоверба и подготвеност за акција. Бојата на гласот е важен фактор за нашиот успех. Спортистите веќе научиле дека сомнежите можат да се надминат само со силен и решителен глас. Гласот на победникот е мирен, но решителен. Често можеме да процениме што ќе се случи во текот на играта само врз основа на интервју пред натпреварот. Веднаш пред почетокот на натпреварот, спортските професионалци се обидуваат да извлечат силни и гласни извици од спортистите, оние силни гласови кои ќе им помогнат да развијат сопствена самодоверба и агресивност, и ќе ги доведат до победа.

Автор: Матеј Тушак