Твоето грло е твоја моќ.

Знаци и симптоми на болно грло

Најтипични први знаци за болно грло се:

  • надразнување на грлото или чешање кое може да премине во болка во грлото
  • црвенило на слузницата и чувство на печење во грлото
  • оток со отежнато голтање на храна и течности

Може да бидат присутни и други симтпоми:

  • суво грло
  • отечени жлезди во вратот
  • бели наслаги на крајниците