Идеален глас.

Веројатно ќе речете дека сите се мажи, што е очигледно точно. Гласот е директно поврзан со начинот на кој зборувате, што претставува идеална рамнотежа помеѓу тоналитетот, бројот на зборови што се изговараат во минута и интонацијата. Идеално е да се изговараат околу 160 зборови во минута, со најмалку половина секунда пауза помеѓу речениците и пад на интонацијата.

Можеби веќе сте се запрашале зошто е тоа важно. Гласот е алатка за комуникација врз основа на која одлучуваме дали да и веруваме на личноста или не. Идеален глас, како оној што е опишан претходно, ја поттикнува довербата. Ако анализираме како зборува Џереми Ајронс, можеме да видиме дека тој кажува помалку од 200 зборови во минута и прави паузи од по 1 или 2 секунди помеѓу речениците. Тоа е идеална ситуација!

 

Алатка што може да се слушне и моделира

Гласот е многу важен кога станува збор за комуникацијата, и влијае на фактот дали ќе му веруваме на лицето со кое зборуваме или не (речиси 50%, а кога станува збор за телефонски разговор, процентот е уште поголем - нешто повеќе од 80%).

Потребен ни е глас на кој луѓето ќе му веруваат. Можеби ќе речете дека не можеме да направиме многу за да го смениме нашиот глас. Родени сме со специфичен глас и тоа е тоа. Тоа е делумно точно. Со вежбање можеби ќе можете да зборувате со пониска фреквенција и тоналитет, да зборувате побавно и да ја зголемите или намалите вашата интонација врз основа на содржината. Верувале или не, сето ова може да се научи.

 

Машкиот глас во споредба со женскиот глас

Бидејќи ние не сме професионални актери, да погледнеме неколку едноставни вежби што можеме да ги направиме во автомобил, под туш, кога готвиме, пегламе, итн. Ова ќе го направи нашиот глас поубедлив и ќе им даде до знаење на другите дека можат да ни веруваат.

Во поглед на барање на идеален глас, жените немаат предност над мажите; Всушност е токму спротивното. Просечниот машки глас е мек, заоблен, понизок, а зборовите побавно излегуваат од грлото. Мажите се поконзервативни кога станува збор за користење на различни шаблони на тоналитет, иако тоа е индивидуално.

Просечниот женски глас е повисок, говорот е побрз, паузите помеѓу речениците се пократки, и затоа понекогаш се чини дека жените остануваат без здив. Жените генерално ги започнуваат своите реченици со повисок тон и постепено го намалуваат нивниот глас. Кога се работи за "женска" комуникација, гестикулацијата и движењата на усните се поизразени, дикцијата е помека, гласот е потивок и во споредба со мажите жените избираат "понежни" зборови и фрази.

Најверојатно нема да станете следниот Џереми Ајронс, ниту, пак, тоа треба да биде вашата цел. Меѓутоа, она што можете да го направите е да направите неколку едноставни вежби кои ќе му помогнат на вашиот глас, грло и други делови од вашето тело кои учествуваат во формирањето на говорот.

 

Вежби за гласот и начинот на говор

Ако зборувате премногу брзо

Најлошо е да зборувате премногу брзо кога навистина треба да зборувате побавно. Мислам на стресни ситуации, односно кога од вас се бара да објасните нешто, да зборувате за нешто срамно, да убедите некого во нешто, да продадете нешто, итн. Со оглед на тоа дека ситуацијата во која се наоѓате е непријатна, сакате да се справите со истата што е можно побрзо, при што го забрзувате вашиот говор. Сепак, така го постигнувате токму спротивното. Вашиот говор звучи збунето, несигурно и нервозно.

Што можете да направите за да го забавите говорот: идеално би требало да изговорите помалку од 200 зборови во минута и да правите кратки паузи помеѓу речениците (половина секунда).

1-ва вежба

Ако сакате да ја изговорите следнава реченица јасно, треба значително да го забавите вашиот говор: "How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?" - “Колку дрво би исекол дабарот, кога дабарот би можел да сече дрва?“

Секогаш имајте ја на ум оваа брзина, во сите ситуации, особено во непријатните.

2-ра вежба

Прочитајте ја следнава реченица и успорете го вашиот говор при читање на клучните зборови: "Ако ја ОТВОРИТЕ ВАШАТА ВИЛИЦА повеќе, ќе го УСПОРИТЕ вашиот ГОВОР и ќе ја зголемите ЈАСНОСТА и РАЗБИРЛИВОСТА на она што го зборувате"

Наместо да се фокусирате и да ги истакнувате клучните зборови, можете да го направите истото само со акцентираните самогласки: "Ако ја ОТВОРИТЕ ВАШАТА ВИЛИЦА повеќе, ќе го УСПОРИТЕ вашиот ГОВОР и ќе ја зголемите ЈАСНОСТА и РАЗБИРЛИВОСТА на она што го зборувате."

Повторете ја оваа вежба за подобро да почувствувате колку брзо треба да ги прочитате овие зборови. Кога ги правите овие вежби, можете да користите било која реченица или текст.

3-та вежба

Најдете ја вистинската брзина за вас.

  1. Изберете текст со 160-200 зборови.
  2. Прочитајте го за не повеќе од 1 минута.
  3. Снимете си го гласот.
  4. Слушајте ја снимката и почувствувајте ја брзината со која зборувате.

4-та вежба

Може значително да го забавите говорот со почесто отворање на устата. Тоа не значи само вашите усни, туку тоа, исто така, ја вклучува и вашата вилица, која ќе им даде слободен тек на вашите зборови.

Ако вашиот глас е премногу висок

Обидете се со една од најлесните вежби, која можете да ја правите наутро во вашиот автомобил.

DING DONG

KING KONG

BING BONG

  1. Изговарајте ги зборовите полека и јасно. Користете го вашиот природен глас. На крајот на секој збор задржете се на последниот дифтонг (-нг). Кога го кажувате зборот BONG, задржете се на последниот дифтонг толку долго колку што можете.
  2. Кога ќе ги изговарате зборовите по втор пат, полека снижувајте го вашиот глас;
  3. Кога ќе ги изговарате зборовите по трет пат, снижете го вашиот глас уште повеќе.

Ако луѓето често пропуштаат што кажувате

Ова е чест проблем кај мажите и кај жените, иако е вистина дека е почест кај жените.

Замислете дека сте во соба со 50 луѓе. Секој седи во редови, како на училиште. Вие сте горе на сцена. Замислете дека сте на 3 м оддалеченост од луѓето во задниот ред. Само на овој начин ќе звучите доволно гласно и доволно јасно.

Ова важи и кога зборуваме по телефон. Можеби сакате да го ставите приемникот или мобилниот телефон подалеку од вашите уши. Ова ќе ве натера да зборувате погласно и појасно.

Ако звучите монотоно

Ова значи дека користите само два или три различни тонови, што го отежнува повишувањето или снижувањето на вашиот глас врз основа на содржината, што е уште еден чест проблем. Личноста на која и зборувате очекува да звучите поинаку кога пренесувате интересни новости или кога разговарате на сериозна тема.

Најлесната вежба е да се пее. Секаде, во секое време, со секого. Можете да ги користите музичките скали: ДО-РЕ-МИ-ФА-СОЛ-ЛА-СИ-ДО. Нагоре и надоле.

 

Забавете го вашиот говор и полека стишете го. Бидете целосно тивки на момент или два.

Кога сакате да кажете нешто важно, дадете им суштина на вашите зборови или привлечете внимание, осигурајте се дека намерно го успорувате и го стишувате гласот; сепак, вашиот соговорник треба да може да ве чуе убаво и јасно. Потоа направете драматична пауза, односно престанете да зборувате на секунда или две. Ќе забележите дека вашиот соговорник се стишил исто така; тој или таа размислува за вашите зборови.

Автор: Mojca Žirovnik Bocelli