MEDQtiA_k5c

Да се комуницира или да не се комуницира?

За да ги разбереме работите подобро, треба да погледнеме што всушност значи кога зборуваме за начинот на кој мажите и жените комуницираат.

Џејк влегува низ вратата. Тој енергично го става лаптопот на подот и ги соблекува чевлите и јакната. Потоа весело ја поздравува Мери, која ги вади садовите од машината за миење садови. Мери го поздравува Џејк, а потоа еден од нив го продолжува разговорот. Тие имаат две опции.

Мери може да рече:

Боже, каков ден! Да вечераме и децата нека ја напишат домашната задача. Потоа само сакам да легнам во када и да не помрднам ниеден мускул.

Машката верзија би можела да звучи вака:

Ух, каков ден имав! По вечерата одам на фудбалски натпревар со моите пријатели!

Џек и Мери би можеле да одлучат да имаат поинаков разговор:

Каков ти беше денот?
Како помина на работа?
Дали нешто убаво ти се случи денес?
Како си?

 

Игрите можат да започнат

Првата верзија се однесува целосно на "мене", додека втората на "тебе". Првата верзија е онаа која најверојатно ќе го вознемири вашиот партнер. Таа дава впечаток дека "другиот" не е важен.

Втората верзија му дозволува на Џејк да оди на фудбалски натпревар и Мери конечно да оди на фризер (Џејк ќе ги заспие децата).

Веројатно досега сфативме дека ние обично го започнуваме разговорот како кај првиот пример. Зошто? Одговорот е едноставен. Сакаме да зборуваме, особено за нас самите. За нас е потешко да слушаме, како што е предвидено во втората верзија. Поставувањето на прашање бара од нас да бидеме тивки и трпеливо да го чекаме одговорот.

 

Користење на машки и женски гласови за надминување на комуникацискиот проблем

Да разгледаме како треба да се спроведе разговорот за да им се овозможи на двете страни подеднакво да ги искажат своите мислења

Внимание, жените зборуваат!

Првиот дел од разговорот е таканаречен "женски дел" во кој изразуваме емпатија. Емпатијата е еден од главните принципи на емоционална интелигенција, која ни овозможува да разберемеза што другата личност размислува и зошто (когнитивна емпатија) и како тој/таа се чувствува (емоционална емпатија).

Емпатијата може да се изрази вербално и невербално. Вербалната емпатија се изразува со поставување прашања и слушање. Поставете му прашања на вашиот соговорник и внимателно слушајте што тој или таа говори. При невербалната емпатија, ние имитираме како се чувствува другата личност, имитирајќи ги неговите/нејзините изрази на лицето, говорот на телото, гестовите итн. Можеме да го прилагодиме и сопствениот глас (на пример, тонот, јачината и брзината).

Машки принцип: помалку зборување, повеќе акција

Вториот дел од разговорот е т.н. "машки дел" кога преминуваме на одговорите, решенијата на проблемите и одлуките. Тоа се нарекува "машки дел", бидејќи мажите генерално се помалку заинтересирани за односите, односно емоциите, и се повеќе фокусирани на изнаоѓање решенија. Вториот дел од разговорот се базира на факти, а зборовите, исто така, можат да бидат придружени со говорот на телото и моќта на сопствениот глас.

 

Да го гризнеме јаболкото на знаењето

Јас, жена ...

Кога станува збор за изразување на сочувство, жените владеат. Едно истражување покажа дека за жените е полесно да препознаат различни емоции кај другите и потсвесно да ги имитираат. Ова делумно се должи на традиционалната улога на жените, кои требало да се грижат за семејството и морале да го читаат лицето на детето пред да може да говори. Ова важи и денес. Жените брзо разбираат што некој се обидува да каже преку говорот на телото. Ова е вроден талент на жените.

За жените е полесно да препознаат различни емоции кај другите и потсвесно да ги имитираат.

Како жена, јас секогаш се прашував како моите машки соученици би можеле да бидат толку слепи и да не ги препознаат повеќе од очигледните (невербални) знаци што им ги испраќаа девојките што покажуваа дека уживаат во нивно друштво. Ако се обидов да им го објаснам тоа на нив, би ми рекле дека сум луда!

тие мажи

Мажите се исто толку способни за препознавање на емоциите кај другите луѓе, но не ги имитираат и ги препознаваат објективно. Тие се прашуваат дали претходно виделе слична емоција, и кога било тоа. Тие често чувствуваат дека разговорот за чувства е губење време.

Во реалниот живот се сведува на:

Сцена број 1

По работата, Мери оди до продавница и купува храна. Таа доаѓа дома, ги спушта торбите, воздивнува длабоко и почнува да ја средува храната. Набргу потоа Џејк се враќа дома. На својот пат кон дома ги зема децата од училиште и градинка. Тој и се придружува на Мери во кујната и прашува:

Што има за ручек?

На тоа прашање, Мери секогаш се вознемирува, без оглед на нејзиното расположение. Џејк е заинтересиран само за решавање на проблемот, односно гладот што го чувствува. Но, Мери сака Џејк да ја праша како се чувствува и како го поминала денот, и дали ѝ треба помош. Нејзините потреби се ориентирани кон луѓето: нејзиниот однос со колегите, Џејк и нејзините деца.

Прашањето на Џејк нема никаква врска со нејзините основни потреби, туку покажува дека ја зема здраво за готово. Ова прави Мери да се чувствува незначајно, понекогаш дури и како некој што другите го користат за да ги задоволат своите потреби.

Сцена број 2

На деловниот состанок во тек е напнат разговор, бидејќи има проблем кој треба брзо да се реши. Марк ја прашува Барбара за нејзиното мислење во врска со проблемот. Барбара почнува да објаснува:

Со оглед на фактот дека минатата година го заменивме ... и покрај тоа што некои вработени беа префрлени во ... решивме да ... Затоа се согласувам со Марк.

Марк почнува да го губи трпението. Бидејќи проблемот треба итно да се реши, тој е во искушение едноставно да ја прекине Барбара и да ѝ каже да премине на главното.

Како што објаснив, мажите првенствено се заинтересирани за решенијата, а не за позадината на проблемите. Ова е најчеста причина зашто ним им е полесно да ги прекинуваат жените на состаноците.

Мажите првенствено се заинтересирани за решенијата, а не за позадината на проблемите.

 

Отворени прашања, затворени проблеми

Без разлика на разликите помеѓу тоа како мажите и жените комуницираат, мажите можат да научат како лесно да ја изразат емпатијата, додека жените можат побрзо да дојдат до решенија. Животен факт е дека ниту состаноците ниту брачниот живот не се ништо слично на разговор со пријателките или гледање фудбалски натпревар во локален паб со пријателите.

Што треба да се направи за да се насочи разговорот во вистинската насока? Најпрво, ако можете, прашајте отворени прашања. Овој тип на прашања започнува со буквата Ш.

Што направи денес на работа?
Што се случи на состанокот?
Што рече газдата кога го праша за одмор?
Што кажа наставникот?

Отворените прашања му даваат на соговорникот можност да зборува повеќе, додека затворените прашања ги ограничуваат неговите одговори.

Дали го праша газдата за одмор?
Дали отиде до продавница?
Дали пак си во едно од тие твои расположенија?

 

Уметност на слушање, мудрост на поставување прашања

Откако ќе поставите прашање, ваша работа е да молчите и да слушате. Не играјте си со вашиот мобилен телефон, не пребарувајте на интернет и не гледајте во телевизорот. Слушајте на таков начин на кој што соговорникот ќе знае дека го слушате, а потоа преминете на вториот дел од разговорот.

Не грижи се, се ќе биде во најдобар ред.

Во денешниот свет, кога немаме доволно време да зборуваме во мир и кога се чини дека расправиите се дел од нашиот секојдневен живот, со што се чувствуваме под постојан притисок, најважното прашање и за мажите и за жените е:

Што можам да направам денес за да те усреќам?

 

Разговорот е вештина што ја спасува врската

Не е доволно само да се биде свесен за сите разлики опишани погоре; тоа не значи дека веќе сме ги решиле нашите проблеми. Комуникациски вештини се исто толку важни како и другите вештини што ви требаат во вашиот живот.

Добрите меѓусебни врски не се создаваат сами од себе; за нив треба многу работа. Треба да научиме како да слушаме и да ја користиме моќта на нашите грла. Особено во ситуации кога се обидуваме да дејствуваме на таков начин што нема да изгубиме почит за себе и за другите. Само на овој начин може да се осигуриме дека ќе имаме добри семејни и работни односи. Добрите односи се клучни за физичката и менталната благосостојба.

ЧЕТИРИП О РЕД

  1. Машката и женската комуникација може да се надополнува меѓусебно, иако мажите и жените размислуваат поинаку.
  2. Во еден разговор, жените повеќе се фокусираат на чувствата, додека мажите повеќе се фокусираат на фактите. Ова не значи дека на жените не им се важни фактите или дека на мажите не им се важни чувствата; ние само се изразуваме поинаку.
  3. Идеалниот разговор ќе треба да ги вклучи и машките и женските делови.
  4. Разговорните вештини треба да се научат. Ако знаеме како да разговараме, ние придонесуваме за добри односи со нашата животна средина, како и за сопствената физичка и емоционална благосостојба.

Автор: Mojca Žirovnik Bocelli