Дали гласот е огледало на нашиот внатрешен свет?

Еден главен елемент на изразот на актерот е неговиот глас. Зборовите кои се изговараат на сцената бараат искреност од страна на актерите. Сепак, за актерите говорот значи повеќе отколку само пренесување информации до нивниот соработник со зборови. Најважен е начинот на кој информациите се пренесуваат и како се пренесуваат зборовите. Актерот го модулира својот говор со брзина, јачина и тон. Со промена на интонацијата, акцентот и паузите, актерот комуницира со моменталната емоционална состојба на ликот (самодоверба, страв, гнев, замисленост, содржина ...), став кон ситуацијата во која тие се наоѓаат, намера на ликот во сцената, како и посебните карактеристики на ликот (пелтечење, акцент ...).

 

Нашиот глас е директно поврзан со нашата внатрешна состојба

Работата на актерот е да ја изостри идејата што ја носи некој збор и да го изрази што е можно поавтентично. Само кога актерите знаат што сакаат да изразат, нивната говорна интонација се менува (органски), што им овозможува да ги изразат сите оние посебни карактеристики што се важни за динамиката на сцената. Во спротивен случај, зборовите на актерот звучат како да се читани од хартија, монотони и недефинирани. Актерот не може да ја слушне јасната мисла, скриена зад зборовите. Ако актерот искаже реченица на лут, среќен или тажен начин, тоа може да не биде убедливо. И кога актерите ставаат акцент на начин кој не ги поддржува изразените идеи, публиката нема да го разбере значењето. Кога ќе се случи тоа, ние обично велиме дека тие глумат импровизирано.

Преземањето на зборови и нивното присвојување е долг процес. Постојат неколку техники достапни за актерот да го стори тоа и на секоја проба актерите се обидуваат да станат едно со зборовите, правејќи ги зборовите својствени за самите нив. Актерите учат за пречките и се обидуваат да ги решат веднаш, и со нивно често повторување, тие стануваат се повеќе и повеќе природни и својствени за нив самите. Убавината на театарот (која не постои во филмовите) е дека актерот никогаш не е сосема ист на сцената. Секоја ноќ е нова авантура. Преку честото повторување, се подобрува квалитетот на изведбата бидејќи актерите имаат време да ги вежбаат и интернализираат (усвојуват) зборовите. На овој начин текстот ќе звучи поверодостојно.

 

Да се живее значи да се глуми

Нашиот живот е река на улоги. На пример, ние можеме да се разбудиме како дете, партнер, татко или мајка, да го продолжиме денот како колега, пријател, а потоа можеби и како спортист за да се навратиме на нашата почетна улога на крајот на денот. Важно е да се научи да се знае кога улогата ги преминала границите и почнала да нè контролира, наместо ние да ја контролираме улогата. Што значи тоа? За секоја од овие секојдневни улоги постојат премолчени договори кои можат да нѐ убедат да ги имитираме другите во овие улоги или дека премногу ги следиме очекувањата на другите и се губиме себеси во процесот.

 

Не е важно колку улоги играме и кои се тие улоги, се додека сме автентични

При глумењето на улогите ние користиме различни стилови на комуникација, менувајќи го тонот секој пат. Ние користиме поинаков глас за да разговараме со нашето дете, отколку кога зборуваме со нашиот партнер или нашите родители. Ако живееме во странство, можеме да се чувствуваме како друга личност кога зборуваме на словенечки јазик. Можеме ли да ги откриеме овие разлики или ние воопшто и не ги земаме во предвид? Се запрашуваме себеси дали сме автентични во нашите начини или дали нашиот стил на комуникација во одредена врска станува навика, така што ние не можеме да сфатиме дека истата може да биде различна.

 

Актерот е детектив. Работата на еден актер е да ја следи другата личност, да ја запознае другата личност и да ја разбере пораката која што некој друг се обидува да ја пренесе и најважно од се, да открие што е скриено во неа. И затоа е интересно да се работи на ликот - како да се покаже дека некој е повеќе од она што го кажува или покажува.

 

Колку повеќе разбираме што нè одредува, толку е поедноставно да го согледаме она што го сакаме

Да се ​​биде актер не е професија, тоа е начин на живот. Тоа е убав, но тежок пат. 

Распоредот е непредвидлив, често мора да работите до доцните часови и може да бидете ментално и физички исцрпени. Затоа е важно актерот да се грижи за своето здравје и да го заштити неговиот глас.

 

За да се изрази актерот најдобро што може на сцената, на истиот му треба искуство и обука во однос на техниките на говор. Ако актерот премногу се напрега, ризикува неговиот глас да биде исцрпен и засипнат, поради што не можат да се постигнат посакуваните фреквенции и во најлош случај можеме да го изгубиме гласот.

 

Актерите мора да се грижат за нивните грла на ист начин како пејачите. Добивањето доволно одмор помеѓу пробите, доброто ноќно спиење, здравиот начин на живот и пиењето доволно вода се многу важни за одржување на здрав глас. И покрај целата превенција, понекогаш се случува актерот да го изгуби гласот поради природата на улогата и многуте проби. Ова често може да се реши прилично брзо (со инјекција што ги смирува отечените гласни жици), така што можеме да настапиме. Ако целосно го изгубиме нашиот глас, менаџментот нема соодветна замена и изведбата може да се откаже, што е секогаш најмалку посакуваната опција.

 

Се е во гласот, затоа е важно да се запознаеме со него и да се грижиме за него

Вежбите за ослободување на тензијата се важни од ментална и физичка гледна точка и за да се постигне природен говор. Со цел актерот да биде слободен во својот израз, добро е ако го ослободи стресот што се акумулирал во текот на денот пред изведбата. Техниките за ослободување од стресот се разликуваат од еден до друг актер и секој актер развива свој сопствен систем со текот на годините. На сите нас ни требаат неколку моменти за самите себеси за да ги направиме потребните гласовни и физички вежби и за да си го вратиме фокусот пред да излеземе на сцената.

Актерот почнува да учи за неговиот глас во првата година од актерската школа преку учење на техники на говор, пеење и глума. Со изведување на различни физички и говорни вежби актерот почнува да учи и да го интернализира својот сопствен здив, глас, да ги поврзува неговиот глас и тело, да вежба во однос на прецизно точен изговор, да ги елиминира сите несовршености на говорот, да ја открива моќта на сопствениот глас и да го користи својот глас за да го ослободи целото негово тело. Актерот, на пример, учи како да биде слушнат во последниот ред во театарот, без да биде помалку убедлив, иако на сцената е потребен интимен дијалог, кој инаку би бил многу тивок во секојдневниот живот.

 

Вежби за опуштање на гласот и телото

Како студент во првата година, не бев сеуште свесна за важноста да се биде релаксиран и поврзан со себе. Мојот глас честопати ми се пренесуваше во повисоките тонови, иако мојот глас е всушност многу тивок, но не можев да разберам зошто е така. Подоцна дознав дека причината е мојата физичка затегнатост за која не бев свесна и мојата мала самодоверба. Менторите ми кажуваа да го намалам тонот на мојот глас. Бидејќи го правев ова вештачки, не можев да стигнам до спонтаната, телесна и убедлива природа.

 

Само-перцепција и прифаќање

Дозволете ми да опишам една едноставна и многу добро позната актерска вежба што ја практикувавме секој ден во првата година од актерската школа и која што е многу корисна.

Учениците седеа на нашите столчиња. Ние целосно ги релаксиравме нашите тела. Им дозволивме на нашите вилици да паднат надолу. Полека почнавме да ги вртиме главите и да создаваме гласни звуци. „Ааааа“. На почетокот бев засрамена затоа што размислував за тоа колку смешно и глупаво звучам. Но, откако се навикнав на тоа и го смирив мојот ум, сфатив дека токму тоа е трикот - колку помалку се грижев за она што мислеа моите колеги, толку повеќе бев опуштена и толку повеќе бев во контакт со себеси и со мојата приватност. Научив како да ги прифатам смешните гласови кои произлегуваа од мене и исто така беа дел од мене и со тоа вежбав како да бидам она што сум пред сите други. Заедно со гласот исто така го ослободував стресот од моето тело и можев да почувствувам дека со вртење на главата и бучавата што ја пуштав, всушност го масирав вратот и му давав јачина на мојот глас.

 

Навлегување во себеси

Со текот на годините го поврзав корисното дејство на вокалната резонанца со техниката на пеење со грлото, која често се практикува од страна на шаманите, будистите во Тибет и во Сибир. Јас мислам дека звукот кој е ослободен со оваа техника е исклучително релаксирачки. Многутонското пеење што се користи за да се поврземе со автентичните нивоа на нашиот внатрешен свет се практикува во ритуалите во некои од најстарите култури на Земјата. Навлегувањето во себеси преку резонанца му помага на актерот да ги отфрли грижите, маските и говорната тензија. Тоа му помага на актерот да се загрее и да се поврзе со својот автентичен момент тука и сега. Колку повеќе актерот вежба да се поврза со неговиот глас, толку полесно и побрзо ќе му биде да навлезе во креативните форми што ги создава.

Кога гласот на актерот органски се вклопува со јасната мисла, публиката му верува. Тогаш се случува да не допре и да нè маѓепса. Кога автентично ги живееме своите улоги, ние  сме слободни и верни на самите себеси. Како што познатиот гласовен тренер Стјуарт Пирс еднаш рекол: „Ако зборовите доаѓаат од срцето, тие ќе бидат примени од срцето. Но, ако дојдат од јазикот, тие нема да навлезат ни во ушите“ (Pearce, 2010: 115)

Извор
Pearce, Stewart. The Alchemy of Voice. Findhorn Press. Scotland, 2010

Автор: Eva Kraš, mag. igre