Твоето грло е твоја моќ.

Причини за болка во грлото

Причини од инфективно потекло

 • Вируси
 • Бактерии
 • Габички

Во 50–95% случаи кај возрасните и 70% кај децата, болното грло е предизвикано од респираторни вируси; аденовируси, вирусот на инфлуенца и херпес вирусите кај децата.

Помалку од 20% случаи се предизвикани од бактерии, главно стрептокока и стафилокока.

Кога причинителот е стрептококна бактерија, се работи за тешка форма на болно грло и најдобро е да се лекува со антибиотици.

Габичките, како Кандида, поретко предизвикуваат инфекции, вообичаено кога е нарушена нормалната флора во устата (на пример, при третман со антибиотици или хемотерапија).

Неинфективни причини

Механички, хемиски или топлински иритации на слузницата:

 • премногу ладен или топол воздух,
 • загаден воздух,
 • ладна храна или пијалоци,
 • постназален исцедок,
 • хемиски супстанции,
 • пушење,
 • гастроезофагеален рефлукс
 • сув или многу влажен воздух

Интересно:

 • дишењето на ладен воздух низ устата,
 • пиењето на ладни пијалоци кога телото е прегреано,
 • нагли промени на времето, премин од топло во климатизирана просторија и назад (големи температурни промени),

може да ја зголемат веројатноста за развој на инфекција.